روند رشد و گسترش صرافیهای ارز دیجیتال در سراسر جهان
روند رشد و گسترش صرافیهای ارز دیجیتال در سراسر جهان

به نظر شما یک صرافی ارز دیجیتال تا کجا میتواند رشد کند؟ صرافیهای کریپتوکارنسی برای مدت زیادی است که در کنار ما و در بازار حضور دارند.
قدیمی های بازار دقیقا به یاد دارند که از چه زمانی این مدل صرافی ها باب شدند و مورد استفاده همگان قرار گرفتند.
درحالی که جدیدترها کمتر به این موضوع توجه میکنند؛ چراکه در این زمان احتمالا درگیر دنیای بلاکچین و رمزارز نبوده اند. در این مقاله همراه ما بمانید تا با تکیه بر تاریخچه صرافیها در جهان روند گسترش آنها را بررسی کنیم. همراه ما باشید.
ظهور ارزهای دیجیتال و تولد صرافیها
برای اولین بار در تاریخ معاملات بشر شرایط بازاری درحال آماده سازی بود که بر روی معاملات هیچ نیروی متمرکزی کنترل ندارد.
با چنین ایدهای برای اولین بار در طول تاریخ بانک و بانکداری به یک چالش جدی کشیده شد. صرافی ارز دیجیتال نیز مفهومی که در همین دوره با گسترش رمزارزها پدید آمد.
یعنی درست در زمانی که رمزارزها خصوصا بیت کوین معرفی شده بودند ایده ساخت محلی یکپارچه برای معاملات به ذهن فعالان این حوزه خطور کرد و در نهایت هم به واقعیت بدیل شد. قبل از ظهور چنین پلتفرمی انتقال و مبادلات از طریق شبکههای غیررسمی یا همتابههمتا انجام میشد.
اگر بخواهیم تاریخ نسبتا دقیقی برای ظهور صرافیها مشخص کنیم باید اوایل سال 2010 را شروعی بر این اتفاق در نظر بگیریم. صرافیها موجب رشد بازار شدند و شیوه معاملات را تغییر دادند.
گسترش مبادلات ارز دیجیتال
پس از سال 2010 بود که رمزارزها بهشکل چشمگیری رشد کردند. پس از اینکه اولین صرافی ارز دیجیتال بهراه افتاد میتوان گفت که این صنعت چشماندازهای جدیدی را برای خود تصور کرد و همین موضوع هم باعث رشد آن شد.
ارزهایی مانند بیت کوین و اتریوم بهعنوان پیشگامان بازار ظهور کردند و سبب شدند که این صنعت بیش از پیش رشد کند.
صرافیها با تولد خود موسسات مالی متمرکز و قانونی را وارد یک چالش جدی و بزرگ کردند. آنها دریچههای جدیدی برای خلق ثروت و سرمایهگذاری بودند و به همین جهت هم در همان شروع کار بسیاری سعی کردند آنها را نادیده بگیرند، سنگاندازی کنند یا چنین بستری را ناامن و پرریسک جلوه دهند. اما در نهایت مجبور به پذیرش آنها شدند.
اولین مبادلات جهانی و تولد اولین صرافی جهان
در سال 2010 اولین صرافی جهان متولد شد. زمانی که دیگر رمزارزهای بازار هنوز در حد ایده بوده یا نبودند. در آن زمان تنها بیت کوین بود که بهعنوان پرچمدار و یکهتاز بلاکچین عمومی حرکت میکرد.
بههمین دلیل هم اولین صرافی با نام BitcoinMarket.com عرضه شد و وبسایت مخصوص خود را داشت. در این صرافی میشد از طریق فیات به معامله پرداخت.
بیت کوین در سال 2010 یک فناوری جدید و ناشناخته بود. کمتر کسی میدانست که باید چگونه با این ارز دیجیتالی رفتار کند.
بههمین دلیل صرافی بیت کوین مارکت توانست این رمزارز را به سرمایهگذاران بشناساند و آن را تبلیغ کند. این صرافی امروز دیگر پابرجا نیست و فعالیتی ندارد اما همچنان بهعنوان یک بخش بزرگ از تاریخ بلاکچین و دنیای رمزارز از آن یاد میشود.
آغاز عصر مبادلات غیرمتمرکز
تا سال 2013 همهچیز بر همین روال پیش رفت. صرافیها متمرکز زیادی پدید آمدند و راه بیت کوین مارکت را ادامه دادند.
پس از گذشت 3 سال بسیاری از تحلیلگران از روند فعلی صرافیها انتقاد کردند. بهنظر آنها منطقی نبود که پلتفرمها برای یک سیستم غیرمتمرکز از شرایط متمرکز استفاده کنند. پس اولین جرقههای ساخت یک صرافی غیرمتمرکز زده شد.
در سال 2013 اولین صرافی غیرمتمرکز با نام BitShares ساخته شد. تا سال 2019 بسیاری از پلتفرمها و صرافیهایی که متمرکز بودند سرویس غیرمتمرکزی را راهاندازی کردند.
در سال 2019 یونیسواپ یک فعالیت جدید و مستقل را ارائه داد و بازار را بهسمت دیگری برد. بسیاری از صرافیهای غیرمتمرکز پس از یونیسواپ سیستم او را پیش گرفتند.
ورود صرافیهای ارز دیجیتال به ایران
صرافیهای ایرانی قدمت زیادی ندارند و قدیمیترین آنها عمری کمتر از 5 سال دارد.
درست زمانی که صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز در بین سرمایهگذاران جاافتاده بودند، مسائل تحریمی و مشکلات مبادله ایرانیان در این بسترهای جهانی باعث شد صرافیهای داخلی متولد شوند که دیگر چنین مشکلاتی نداشته باشند. اوایل کار اعتماد به یک صرافی ایرانی برای خرید ارز دیجیتال سخت بود.
با وجود اینکه مشکلاتی هم توسط صرافیهای اولیه پدید آمد. اما به مرور زمان اعتماد ساخته شد و امروز این صرافیهای سرویسهای متنوع و باکیفیتی را ارائه میدهند.
آینده صرافی ارز دیجیتال چگونه خواهد بود؟
از قرار معلوم صرافی ارز دیجیتال پلتفرمهایی هستند که تازه جاافتادهاند پس به همین راحتیها قصد رفتن ندارند. بسیاری گمان میکردند که صرافیهای متمرکز با تکنولوژی دکس از بین خواهند رفت.
اما مشکلات و معایب صرافیهای غیرمتمرکز باعث شد که نمونه متمرکز همچنان محبوبیت خود را حفظ بکند و بهعنوان یک صرافی استاندارد و مرسوم بهکارش ادامه دهد. در آینده مشخص نیست که سرنوشت این پلتفرمهای پیشگام چه خواهد شد.
آنها توانستند با قدرت بانکها، موسسات مالی مستقل و حتی بورس را دچار چالش کنند. شاید روزی پلتفرم دیگری بتواند این صرافیها را دچار چالش کند و آنها را از میان بردارد. درحال حاضر تلاشهایی شده تا شکل جدیدی از صرافیها شکل بگیرند.
برای نمونه صرافیهای هیبریدی نمونهای از این تلاش هستند که هم از پدر خود یعنی نمونه متمرکز بهره گرفتهاند و هم ویژگیهای دکس را دارند. اما اگر از این بحثها خارج شویم صرافیهای ارز دیجیتال روزبهروز قدرت بیشتری میگیرند و به گسترش خود در جهان ادامه میدهند.
جمعبندی
صرافی ارز دیجیتال تنها چارتی برای مشاهده قیمت ارز دیجیتال نیست. بلکه یک پلتفرم معاملاتی واسطه است که بین خریدار و فروشنده قرار میگیرند و آنها را با یکدیگر جفت میکند.
این پلتفرم از طریق دریافت کارمزد واسطهگری حیاتش را ادامه میدهد. در ابتدای کار تنها خدمت آنها مبادله کریپتو بود اما امروز آنها خدمات مالی متنوعی دارند و بازارهای مختلفی را ساپورت میکنند.
برای مثال آنها معاملات اهرمی را به بازار خود اضافه کردهاند که نوعی الگو گرفته از بازار بورس و کارگزاریهای آن است. صرافیها درحال گسترش هستند و هر روز هم بیش از پیش بر بازار مسلط میشوند.
گرچه برخی قانونگذاریها روند آنها را کند کرده اما بهنظر نمیرسد که چنین اتفاقاتی بتواند جلوی آنها را بگیرد. ممنونیم که تا انتهای مقاله همراه ما بودید.