بررسی انواع صرافیهای ارز دیجیتال و تفاوتهای آنها
بررسی انواع صرافیهای ارز دیجیتال و تفاوتهای آنها

صرافی ارز دیجیتال بهنظر شما میتواند چند نوع داشته باشد؟ در این مقاله به این سوال پاسخ روشنی خواهیم داد و تفاوت آنها را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد. اگر میخواهید درباره این موضوع اطلاعات بیشتری بهدست بیاورید، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
صرافی ارز دیجیتال دقیقا چه کاری انجام میدهد؟
صرافی ارز دیجیتال پلتفرمی است که در آن رمزارزهای مختلف معامله میشود. این صرافیها دارای انواعی مختلفی هستند و بسته به نوع آنها کاربران میتوانند در ازای ارائه چیزی کریپتو بهدست بیاورند.
عامل معامله معمولا فیات یا رمزارز دیگری است و راهی متفاوت از چیزی که گفته شد برای آن در صرافی وجود ندارد.
این محل، جایی است که تریدرهای مختلف میتوانند در آن رمزارز بخرند یا بفروشند و با دیگر فروشندگان یا خریداران از طریق واسطهای بهنام صرافی ارتباط داشته باشند. صرافی درواقع پلتفرمی است که 2 سر این معامله را به یکدیگر میشناساند.
چگونه میتوان در یک صرافی ارز دیجیتال معامله داشت؟
برای فهم نحوه عملکرد این نوع صرافیها در درجه اول خودتان را یک فروشنده تصور کنید و نه یک خریدار. فرض کنید مقداری بیت کوین دارید و قصدتان این است که آنها به قیمت n تومان به کسی بفروشید.
مسلما بیرون از صرافی شما باید بهدنبال مشتری بگردید اما در داخل یک صرافی ارز دیجیتال این پلتفرم درخواست شما را ثبت میکند و در صورت وجود متقاضی معامله انجام خواهد شد.
این تمام کاری که یک صرافی بهعنوان یک پلتفرم مبادله انجام میدهد. باقی خدمات آن جانبی و در تکمیل این هدف هستند. بسته به نوع صرافی ممکن است شما با فیات یا کریپتو معامله را به سرانجام برسانید.
بررسی انواع صرافی کریپتوکارنسی
همانطور که گفتهشد صرافی ارز دیجیتال یک پلتفرم میانجی است. یعنی واسطهای است که بین فروشنده و خریدار قرار دارد. بر اساس نوع قرارگیری این پلتفرم میتوان صرافیها را به 3 دسته کلی تقسیم کرد.
تقریبا میتوان گفت که همه بر این دستهبندی اتفاق نظر دارند و آن را مرسومترین نوع دستهبندی میدانند. در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر از آنها صحبت کنیم.
صرافی متمرکز (Centralized cryptocurrency exchange)
صرافیهای متمرکز یا به اختصار CEX نوع مرسومی از صرافیهای متمرکز است که خلاف سیستم خود مبادله بلاکچینی عمل میکند و در آن تمرکززدایی وجود ندارد. این صرافیها توسط یک شرکت و گروه اداره میشوند و وجه تمرکز آنها هم در همین موضوع است.
امروز بیش از 95 درصد مبادلات جهان رمزارز مربوط به این نوع صرافیها است و آنها بهنوعی در میان سرمایهگذاران جاافتادهاند.
این صرافیها بهواسطه متمرکزبودنشان ظرفیت هک و نفوذ زیادی دارند اما در مقابل نسبت به اتفاقات مختلف نیز میتوانند به کاربران پاسخگو باشند.
مزایا و معایب صرافی متمرکز
این صرافیها دارای استفاده ساده و راحتی هستند. برای خرید ارز دیجیتال میتوان روی آنها حساب کرد چراکه تنوع بسیار بالایی دارند و بیشتر رمزارزها در آنها یافت میشود.
آنها قابل اعتماد هستند و با پشتیبانی دقیق همیشه با کاربران در ارتباطاند. البته که این صرافیها دارای مشکلات و معایبی نیز هستند. آنها قابلیت این را دارند که قیمتها را دستکاری کنند.
گرچه همیشه چنین موضوعی را انکار میکنند و مدرکی هم برای اثبات بهدست کسی نرسیده اما همینقدر بدانید که آنها میتوانند چنین کاری کنند. این صرافیها کارمزد زیادی برای نقش واسطهگری خود از کاربران طلب میکنند.
خطر حمله دارند و دارایی کاربران در صورت سهلانگاری صرافی در خطر است. از سویی دیگر همه کاربران باید در آنها احراز هویت کنند پس چیزی تحت عنوان حریم خصوصی نیز عملا وجود ندارد.
صرافی غیرمتمرکز
صرافیهای غیرمتمرکز یا به اختصار dex پلتفرمهایی هستند که شخص ثالث را حذف کردهاند. با اینکه در این صرافیها هم هنوز صرافی یک پلتفرم واسطه است اما عملا نقش کنترلکننده ندارد و همهچیز برعهده قرارداد هوشمند است.
یعنی در این صرافیها حتی پشتیبانی وجود ندارد که شما را بابت بروز مشکلی راهنمایی کند. چون با استفاده از قراردادهای هوشمند عملا مشکل خاصی ایجاد نمیشود.
فیاتها در صرافیهای غیرمتمرکز کاربردی ندارند. شما میتوانید با کیف پول خود به این صرافیها متصل شوید و معامله را آغاز کنید.

مزایا و معایب صرافی غیرمتمرکز
این صرافیها نسبت به یک صرافی ارز دیجیتال دارای امنیت بیشتری هستند و نمیتوان آنها را به همین راحتی هک کرد. در این صرافیها قابلیت دستکاری قیمتها وجود ندارد و نمیتوان چیزی را تغییر داد. شما برای مبادله در صرافیهای غیرمتمرکز نیاز به احراز هویت ندارید.
درواقع شما به هیچ یک از اطلاعات هویتی خود نیاز ندارید. چراکه تنها یک کیف پول دیجیتالی برای اتصال و استفاده از این صرافیها لازم است.
پس با این شیوه حریم خصوصی شما حفظ میشود. این صرافیها با وجود مزایای بسیار اما دارای مشکلاتی نیز هستند.
برای نمونه آنها سازوکاری بسیار پیچیده نسبت به صرافیهای متمرکز دارند. از طرفی نمیتوان برای مبادله در آنها از فیات استفاده کرد. آنها بهشدت با مسئله تامین نقدینگی در چالش هستند. چراکه تامین نقدینگی در آنها برعهده کاربران است.
در صرافیهای غیرمتمرکز باید هزینه شبکه پرداخت شود. به همین دلیل ممکن است شما جز قیمت ارز دیجیتال خاصی مجبور باشید بابت شبکه هم هزینه زیادی را متقبل شوید.
در آخر نیز باید بدانید که این صرافیها همانند صرافیهای متمرکز تنوع دارایی ندارند و گزینههای شما برای انتخاب بسیار محدود است.
صرافی نیمه متمرکز
صرافیهای هیبریدی یا نیمه متمرکز نمونه جدیدی از صرافیها هستند که ویژگیهای هر 2 صرافی را در اختیار دارند. در این صرافیهای ارتباطات عملیاتی بهشکل متمرکز دنبال میشود اما مشارکت در آن غیرمتمرکز است.
درواقع اگر بخواهیم سادهتر آن را تعریف کنیم باید بگوییم که در این صرافی همه چیز در استاندارد بالا به کاربران ارائه میشود و خدمات تجاری کاملی در دسترس همگان قرار دارد اما کاربران نیز باید نقشی فعال در پیشبرد اهداف صرافی داشته باشند.
پلتفرمهای نیمه متمرکز یک فناوری نوظهور هستند و تلاش میکنند که تعادلی بین امنیت و شفافیت در صرافیها برقرار کنند.
جمعبندی
یک صرافی ارز دیجیتال میتواند گونه متفاوتی داشته باشد. صرافیها دارای 3 نوع متمرکز، غیرمتمرکز و نیمه متمرکز هستند که توضیحات آنها را در مقاله مفصل ارائه دادیم.
شما میتوانید بر اساس نوع فعالیت خود در یکی از این صرافیها مشغول به فعالیت شوید. گرچه که امروز بالای 90 درصد برای معاملات خود از صرافیهای متمرکز استفاده میکنند. ممنونیم که تا انتهای مقاله همراه ما بودید.